Kwaśne produkty w diecie

Niezwykle ważne jest utrzymanie prawidłowego pH w organizmie. W zależności od tego, jakie posiłki będziemy spożywać, będą one wpływać na nasz organizm i zwiększać lub zmniejszać pH. Zbyt duża ilość produktów kwaśnych w diecie, nie jest wskazana. Szczególnie istotna jest prawidłowa dieta w chorobie wrzodowej.

Tam nie ma mowy o produktach zakwaszających, ponieważ mogą one być przyczyną choroby wrzodowej. Produkty zakwaszające organizm to na przykład alkohol, kawa, cytrusy, wyroby czekoladowe, żółty ser, ryż. Stanowczo należy je ograniczyć. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać na pusty żołądek.

Niestety, ale pobudzają one wydzielanie kwasów żołądkowych, które nasilają dolegliwości związane z wrzodami żołądka. Działają ono drażniąco na błonę śluzową żołądka oraz dwunastnicy, która jest niezwykle wrażliwa na przyjmowane pokarmy. Bóle oraz zgaga są wtedy nieuniknione. Ponadto należy wiedzieć, że dieta wrzodowa powinna być uboga w przyprawy, takie jak czosnek, pieprz, ostra papryka.

Potrawy ostre mogą podrażnić ścianę żołądka. W takim razie jaka jest najlepsza dieta na wrzody żołądka? Należy spożywać pokarmy, które zmniejszają kwasowość soków żołądkowych. Chodzi o to, aby zneutralizować poziom zakwaszenia organizmu. Z tego powodu dieta przy wrzodach żołądka powinna opierać się na mleku,maśle, jajach.

Zaleca się również picie dużej ilości wody bogatej w sole wapnia. Zatem w przypadku wrzodów żołądka, warto skonsultować dietę z lekarzem i ograniczyć lub całkowicie wyeliminować produkty, które nasilają chorobę..

echomedica.com.pl © 2020 | Newsphere by AF themes.